jucarii muzicale pentru copii

Jucarii muzicale pentru copiii – cum le alegem si de ce este important sa le alegem pe cele potrivite varstei celor mici. Se crede că jocurile creative pot ajuta la dezvoltarea copilului. Cercetătorii au publicat recent un studiu, care arată că jucăriilor muzica pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării copiilor.

De fapt, s-a constatat că bebelușii de un an care se joacă cu jucării muzicale zâmbesc mai mult, comunică mai bine și au un creier mult mai dezvoltat.

Cum poate ajuta muzica la dezvoltarea copilului?

Cercetările arată că copiii mici răspund la ritmul și tempo-ul muzicii și găsesc muzica mai atrăgătoare decât vorbirea în sine. Cercetările au arătat că atunci când copiii au reușit să-și sincronizeze mișcările cu muzica, au zâmbit mai mult.

Instrumentele de jucărie din lemn îl ajută pe copil să se familiarizeze cu instrumentele reale. Este posibil ca atunci când va crește, copilul să fie interesat să învețe să cânte la acel instrument. Ar fi bine să-l încurajezi. S-ar putea să facă din această pasiune o carieră.

Când îți duci copilul la grădiniță sau la școală cu mașina, pune piesa lui preferată. Cântați împreună. Nu este nicio problemă dacă niciunul dintre voi nu are voce. Copilul învață că nu trebuie să fie perfect pentru a cânta.

Muzica ajută la dezvoltarea senzorială a unui copil, la fel ca gustul, texturile și culorile.

De la o vârstă fragedă, bebelușii pot face diferența dintre diferite tipuri de sunete. După doar câteva săptămâni, un bebeluș este capabil să identifice vocea mamei sale. Expunerea la muzică sporește capacitatea naturală a unui copil de a decoda sunete și cuvinte.

În plus, muzica îi ajută pe copii să anticipeze ce urmează într-o poezie sau într-un cântec.

De asemenea, muzica îmbunătățește starea de spirit. Mulți părinți încearcă să-și calmeze copii sau să-i facă să adoarmă cântându-le un cântec. Așa cum muzica poate alina un copil, îi poate îmbunătăți și starea de spirit.

Chiar dacă copilul nu înțelege încă versurile unei melodii, cu siguranță se poate mișca în ritmul muzicii. Este posibil să fi observat deja că micuțul tău dansează pe anumite melodii. Muzica îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile motorii.

Vezi ce alte jocuri educative sunt utile in dezvoltarea copiilor si cum trebuie sa le alegi corect in functie de nevoile celui mic.

În plus, dacă ritmul este foarte distractiv este posibil să observi că copilul tău începe să sară în sus și în jos. Acest lucru ajută la dezvoltarea musculaturii.

Când îți vezi copilul dansând prin casă, dă-i o tobă de jucărie sau un alt instrument muzical și începe să dansezi cu el. Va încerca să imite mișcările tale.

Când ascultă cântece pentru copii, cei mici încep să-și dezvolte abilitățile lingvistice. Cântecele pentru copii au adesea fraze care se repetă și folosesc cuvinte care rimează între ele, de aceea copiilor le e ușor să și le amintească.

Cântecele care au cuvinte ce descriu acțiunile lor îi ajută pe copii să le înțeleagă mai bine. De exemplu, dacă îi cânți copilului un cântec despre urcare și coborâre și îți miști mâinile în sus și în jos, atunci micuțul tău va începe să înțeleagă mai bine conceptul de sus și jos.

Cele mai bune instrumente muzicale pentru copii

Instrumentele muzicale sunt unele dintre cele mai bune jucării pentru copii. Orice lucru pe care copilul îl va putea scutura, bate, atinge sau lovi va funcționa foarte bine. Amintește-ți că nu trebuie neapărat să cheltuiești sume mari de bani pentru a-i oferi copilului o jucărie distractivă.

Cu o lingură de lemn și câteva oale îți poți face copilul să se distreze. Însă dacă ești interesat să investești într-un instrument muzical de jucărie poți alege un pian, un tambur, un xilofon, o trompetă, o tobă etc.

Efectul muzicii asupra creierului copilului

Studii recente au arătat că muzica afectează dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a bebelușilor și copiilor și îmbunătățește activitatea cognitivă și senzorială. Efectul uimitor pe care muzica îl are asupra minții apare chiar înainte de naștere.

Studii recente au arătat că copiii expuși muzicii clasice în uter prezintă o schimbare pozitivă în dezvoltarea fizică și mentală după naștere. Într-un experiment recent, fetușii au fost expuși la 70 de ore de muzică clasică, în ultimele săptămâni de sarcină.

La 6 luni, acești bebeluși aveau abilități motorii mai bine dezvoltate decât bebelușii care nu au primit niciun stimul muzical.

Există o strânsă legătură și între muzică și dezvoltarea lingvistică. Ascultarea muzicii contribuie foarte mult la dezvoltarea acestei abilități.

Copiii recunosc melodia unui cântec cu mult înainte de a înțelege cuvintele. Muzica de fundal poate fi liniștitoare pentru sugari, mai ales în timpul somnului. Le poți cânta cântece simple și scurte sugarilor pentru a-i liniști. Pentru copii care incep sa vorbeasca, sunt utile unele jucarii pentru memorarea cuvintelor care ii ajuta sa retina si sa invete mai usor.

Poți încerca să le compui copiilor unu sau două versuri despre scăldat, îmbrăcat sau mâncat pentru a le cânta în timp ce faceți aceste activități.

Copiii de toate vârstele se exprimă prin muzică. Chiar și sugarii se leagănă sau își mișcă mâinile ca răspuns la muzică. Mulți preșcolari compun cântece și cântă singuri prin casă în timp ce se joacă.

Copiii care merg deja la școală învață să cânte cu un grup de elevi și eventual, învață să cânte la un instrument muzical. Copiii mai mari dansează pe muzica trupei lor preferate și folosesc muzica pentru a lega prietenii și a-și împărtăși sentimentele.

Jucării muzicale pe care ar trebui să le cumperi pentru copilul tău

Scaune muzicale

Aceste scaune pot produce diferite sunete în funcție de locul în care sunt lovite. Fabricate din lemn și disponibile într-o gamă largă de culori, aceste scaune sunt instrumente de percuție durabile și perfecte pentru copiii mici.

Jucării zornăitoare

Aceste jucării disponibile în diferite forme pot scoate o mulțime de sunete distractive. Multe dintre ele sunt fabricate din plastic de înaltă calitate și sunt ultrarezistente.

Kituri de instrumente de percuție

Un kit de instrumente de percuție conține mai multe instrumente mici cu care copilul tău se poate distra.

Jucării muzicale de pluș

Jucăriile muzicale de pluș sunt o modalitate excelentă de a introduce muzica în jocul unui copil. Aceste jucării redau, de obicei, o muzică ușoară pe ritmul căreia un copil se poate relaxa. Mulți copii preferă să doarmă în pat cu o jucărie de pluș, pentru că aceasta le oferă un sentiment de siguranță și confort.

Alege să-i oferi copilului tot ce are nevoie pentru a se dezvolta frumos. Unele jucării îl pot face să-și dezvolte mai repede vocabularul și abilitățile motorii.

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *