puzzle-copii

Puzzle-urile sunt jucarii clasice pentru copiii mici deoarecea acestea vin intr-o varietate mare de tipuri, materiale sau nivele de dificultate. In functie de varsta copilului, acestea pot fi mai complexe sau mai simple si pot implica mai multe sarcini.

Jocurile de tip puzzle sunt excelente pentru a dezvolta abilitatile cognitive si motorii fine ale copiilor dar chiar si abilitatile sociale, lingvistice sau emotionale. In ciuda aparentelor simple ale unui puzzle, acesta poate fi un instrument fantastic de invatare si dezvoltare.

Este foarte important sa va lasati copilul sa isi dea seama singur de rezolvarea corecta a unui puzzle, chiar daca ii va lua mai mult timp pana isi va da seama. Odata ce invata sa aiba rabdare si sa recunoasca formele, ii va fi mult mai usor sa rezolve si alte tipuri de puzzle.

Ce pot invata copiii prin jocurile de tip puzzle?

Jocurile puzzle (vezi aici cele mai bine vandute) pot parea extrem de simple pentru adulti insa pentru cei mici sunt esentiale in dezvoltarea unor abilitati importante, in functie de varsta fiecaruia. Fie ca ii cumparati copilului un puzzle cu animalute, cu diverse forme geometrice, puzzle classic prin care trebuie sa formeze o imagine, puzzle cu numere sau obiecte, ii veti ajuta sa fie independenti si sa isi foloseasca memoria.

 

Iata cateva lucruri pe care copiii le pot invata prin jocurile puzzle:

  1. Concentrarea

Expertii in dezvoltarea copiilor spun ca, in functie de varsta, copiii se pot concentra un anumit timp. De exemplu, un copil de 3 ani se poate concentra asupra unei sarcini intre 6-15 minute iar pentru un copil de 4 ani, timpul de concentrare poate dura intre 8-20 de minute.

De aceea, in functie de varsta copilului exista diverse tipuri de puzzle-uri cu diverse nivele de dificultate. Daca alegeti un puzzle prea dificil (vezi Jocul  „Casuta din poveste” cu 100 piese), copiii isi pot pierde rabdarea si pot renunta iar daca alegeti un puzzle prea usor, nu stimulati concentrarea si rabdarea copilului.

Puzzle Lemn Catelusi

Pentru un copil de 3 ani sunt recomandate puzzle-urile cu 16-20 de piese mari. Uneori, poate fi necesar sa il sprijini pe cel mic in rezolvarea unui puzzle insa puteti incepe prin a-I arata cum trebuie sa faca, sa il indrumati verbal si mai apoi sa il lasati sa se descurce singur, fara a mai interveni.

  1. Rezolvarea problemelor

Cei mici vor fi pusi in situatia in care sa gaseasca singuri solutia pentru rezolvarea unui puzzle, pe masura ce isi dau seama cum sa potriveasca piesele. Este posibil sa fie nevoie sa invete sa puna deoparte o piesa la care nu ii gaseste locul potrivit si sa revina asupra ei cand ramane cu mai putine piese.

De asemenea, cei mici pot invata ca exista mai multe cai pentru finalizarea puzzle-ului, pe masura ce il rezolva de mai multe ori.

Copiii pot invata cum sa sorteze piesele dupa culoare, forma, obiect sau puteti pune copilul sa intoarca piesele cu partea colorata in sus.

  1. Coordonarea mana-ochi

Coordonarea mana-ochi incepe inca din momentul in care bebelusii isi flutura mainile deasupra capului sau invata sa bage mana in gura. De aceea, puzzle-ul este foarte eficient in a-I ajuta pe cei mici sa se coordoneze.

Inainte de a pune o piesa intr-un anumit spatiu, cei mici vad locul potrivit si incearca sa isi coordoneze mainile sa mute piesa in spatiul respectiv.

In loc sa ghidati dumneavoastra mana copilasului, este mai indicat sa folositi instructiuni verbale precum “ridica piesa”, “misca piesa pana se potriveste”, “apasa piesa”.

  1. Finalizarea sarcinii si persistenta/rabdarea

Copiii se pot confrunta cu starea de frustare sau furie atunci cand nu pot rezolva cu usurinta un puzzle dar pot invata sa isi controleze emotiile pentru a rezolva puzzle-ul.

Aceste sentimente ii ajuta pe copii sa dezvolte persistenta si capacitatea de a continua chiar daca intampina dificultati.

  1. Constientizarea spatiala

Un exemplu foarte bun de dobandire a constientizarii spatiale este atunci cand un copil se joaca cu o masina de jucarie si incearca sa treaca cu aceasta pe sub un obstacol. Adultii pot vedea cu usurinta ca masina se va lovi de obstacol insa copilul descopera acest lucru doar atunci cand masina se loveste de pod.

Practic, constientizarea spatiala implica intelegerea modului in care relatiile dintre obiecte se schiba atunci cand unul sau mai multe obiecte sunt mutate.

In timp ce rezolva un puzzle, copilul invata sa identifice piesele care se potrivesc, analizand formele su culorile lor. Ei trebuie sa intoarca si sa invarta piesa pentru a gasi potrivirea corecta.

Cum puteti sa va ajutati copilul sa-si dezvolte constientizarea spatiala? De exemplu, poti sa faci puzzle impreuna cu cel mic si indrumati-l prin indemne precum “intoarce piesa”, “deasupra”, “dedesubt”, “langa”, “in dreapta”, “in stanga”.

  1. Recunoasterea formei

Copiii mici trebuie sa invete sa distinga formele – cercuri, triunghiuri, dreptunghiuri, patrate. La inceput, cei mici pot crede ca patratele si dreptunghiurile sunt aceleasi. Incet, incet, ei invata sa identifice proprietatile sa fac acele forme unice.

Cei mici vor invata ca piesele au o anumita forma atunci cand incearca sa le potriveasca intr-un anumit spatiu.

Puteti sa-i cumparati celui mic puzzle-uri cu litere, numere sau forme geometrice. Cand le faceti impreuna, spuneti-i copilului numele fiecarei forme si cereti-i copilului sa le repete.

Puzzle Lemn Animale Domestice 2

  1. Stimularea memoriei

Puzzle-ul pastreaza mintea copilului activa si acest lucru este foarte important. De exemplu, atunci cand un copil face un puzzle si recunoaste o piesa de o anumita culoare isi aminteste ca a mai vazut culoarea respectiva deja. Localizeaza rapid piesele si le pune impreuna pentru rezolvarea puzzle-ului.

Lasati copilul sa se joace cu acelasi puzzle de mai multe ori. Dar, il puteti monitoriza si cronometra pentru a vedea cat de rapid il poate rezolva. Treptat, viteza de rezolvare trebuie sa creasca.

  1. Poate creste stima de sine

Copiii exclama adesea “Am facut! Vino sa vezi!” – un lucru extrem de satisfacator pentru cei mici iar finalizarea unui puzzle aduce un sentiment de realizare a unui obiectiv pe forte proprii.

Odata cu varsta, copiii trebuie sa aiba acces la puzzle-uri mai dificile, cu mai multe piese si mai provocatoare din punct de vedere al rabdarii si de stimulare a memoriei. Lasati copiii sa le rezolve pana isi vor da seama care este varianta corecta.

De la rezolvarea problemelor, la cresterea stimei de sine si dezvoltarea abilitatilor de concentrare si memorare, avantajele jocurilor de tip puzzle in dezvoltarea copiilor sunt numeroase. Acest tip de joc educativ este important pentru copii, pentru invatarea si dobandirea unor abilitati fizice, emotionale, cognitive care ii vor ajuta pe masura ce vor creste

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *