Alimente de jucarie

Alimente de jucarie – sunt niste jucarii ce trebuie sa le avem in casa? Copilul meu de 4 ani îmi pregătește adesea masa folosindu-se de alimentele lui de jucărie. Nu trece o zi fără să pretindă că-mi face un sendviș delicios. Mâncarea de jucărie este atât de populară, încât se găsește în aproape toate grădinițele.

Jucându-se cu alimentele din plastic, copiii învață multe lucruri noi.

Ce pot invata copiii folosind alimente de jucarie?

 • Sortarea alimentelor

Cu ajutorul alimentelor de jucărie, copiii pot învăța să sorteze grupul de alimente după culoare, formă etc. De asemenea, pot învăța când trebuie consumate anumite alimente, și când ar trebui evitate.

Astfel, copiii vor înțelege de ce anumite alimente trebuie consumate doar la micul dejun, iar unele doar la cină. Prin urmare, în timp vor învăța să mănânce sănătos. Deci, nu vor avea probleme cu greutatea corporală.

 • Prepararea sandvișurilor

De asemenea, în timp ce se joacă, copiii pot învăța să facă diferite sandvișuri, care mai de care mai gustoase. În majoritatea seturilor de alimente de jucărie există felii de pâine și brânză. Copiii le pot folosi pentru a crea un sandviș cu un aspect plăcut.

De asemenea, pentru a prepara un sandviș care să pară delicios, copiii mai pot adăuga felii de bacon, salată, roșii sau alte alimente de jucărie. Astfel, când vor fi puși în situația de a-și prepara singuri un sandviș pe care să-l mănânce, vor ști ce alimente să-și aleagă.

 • Numărarea alimentelor de jucărie

Educatoarele au, de obicei, la grădiniță, numărătoare. Și părinții aleg să cumpere o astfel de jucărie, sperând că își vor învăța copilul să numere cu ajutorul ei.

De ce să nu folosești alimentele de jucărie pentru a-ți învăța copilul să numere? Există seturi de alimente de 100 de piese, care sunt perfecte pentru copiii care sunt la vârsta la care ar trebui să învețe să numere.

Pentru invatarea usoara a numerelor puteti apela si la jucariile educative – ajuta copilul sa retina mai usor numere, forme, culori si sa isi dezvolte o multime de abilitati.

 • Respectarea instrucțiunilor

Copiii pot învăța foarte ușor să respecte instrucțiunile dacă părinții sau profesorii se folosesc de alimentele de jucărie. Profesorul poate formula următoarea frază: “Vă rog, aduceți-mi un fruct, apoi turnați-mi un pahar de lapte”.

Dacă cei mici reușesc să facă aceste două lucruri, atunci profesorul poate încerca să le dea mai multe sarcini, de exemplu: “Puteți să puneți portocala în coșul de picnic, banana în frigider, iar apoi să-mi aduceți un covrig? “

 • Să acorde atenție detaliilor

Așază mai multe alimente de jucărie pe o tavă și arată-le copilului. Roagă copilul să închidă ochii, iar cât el stă cu ochii închiși, scoate un obiect de pe tavă. Lasă apoi copilul să reexamineze tava și să descopere ce alimente lipsește. Prin această activitate, copilul învață să acorde atenție detaliilor.

 • Își dezvoltă abilitățile motorii fine

Roagă copilul să înfășoare alimentele de jucărie în folie alimentară. Acesta va învăța cum trebuie să țină alimentul în mână pentru a-l putea înveli în folie.

 • Să picteze

Copiii se distrează foarte mult atunci când pictează. Pune într-o tavă vopsea pentru pictură și lasă copilul să înmoaie alimentele de jucărie în vopsea. Apoi roagă-l să pună alimentele din tavă pe o hârtie. Discutați apoi despre formele pe care fiecare articol le-a lăsat pe hârtie.

 • Creează combinații noi de alimente

Copiilor le plac activitățile ciudate. Când fiul meu îmi oferă alimentele lui de jucărie și mă roagă să-i fac un sandvis, încerc să-i creez un sandviș ciudat din alimente care, în mod normal, nu pot fi combinate. Astfel, încerc să-l fac pe cel mic să-și dezvolte creativitatea și să se gândească bine atunci când combină alimentele. Acest joc este foarte distractiv, dar și educativ.

 • Încurajează copilul să mănânce ce-i place

Așază copiii într-un cerc și dă-le câte un aliment din plastic. Fiecare copil trebuie apoi să spună dacă îi place alimentul pe care îl are în mână. Dacă nu este pe placul lui, trebuie să-l dea mai departe. Într-un final, toți copiii vor ajunge să țină în mână un aliment pe gustul lor.

În plus, în momentul în care copilul primește un aliment învață să spună  “mulțumesc “.

 • Lasă copilul să ghicească alimentul

Ține la spate un aliment de jucărie și dă-i copilului indicii despre el, fără a-i spune exact numele alimentului. Lasă-l să ghicească alimentul ascuns. Acest joc este foarte distractiv și-l ajută pe copil să-și dezvolte creativitatea.

 • Pune alimentele de jucărie într-un coș cu nisip

Pune alimentele de jucărie ale copilului într-un coș plin cu nisip pentru a se murdări. Așază-le apoi într-un coș cu apă și săpun și arată-i copilului cum trebuie să le spele, pentru a fi din nou curate. Copiii pot învăța multe lucruri noi cu ajutorul alimentelor de jucărie!

De asemenea, vor învăța că nu trebuie să mănânce fructele și legumele nespălate.

 • Folosește alimentele de jucărie pentru a desena chipuri

Poți folosi alimentele în moduri creative, cum ar fi să faci chipuri cu ele. Ochi din roșii, nas din bacon, gură din pepene sau ochi din mazăre, nas din pizza și gură din bacon. Vino cu diferite combinații ciudate și distrează-te vorbind cu copilul tău despre fiecare aliment pe care îl folosești pentru a crea acele chipuri.

Pentru a lasa frau liber imaginatiei si creativitatii celui mic, puteti sa ii oferiti o tabla pentru desenat pe care o poate sterge usor dupa ce termina desenul.

 • Aruncă alimentele în cutii sau coșuri

Încearcă să arunci împreună cu copilul tău feliile de pizza într-o cutie de pizza așezată pe parchet, fructele într-un coș de picnic, feliile de bacon într-o tigaie etc. Acest joc sigur va fi foarte distractiv pentru copil.

 • Creează un turn înclinat din alimente de jucărie

Fii creativ și învață-ți copilul să creeze turnuri înalte din alimente. Dacă ești educatoare, și lucrezi la o grădiniță poți să grupezi copiii pe echipe și să-i pui să creeze turnuri cât mai mari.

 • Desenează alimentele

Pune câteva alimente de jucărie pe masă și dă-i copilului o foaie și un pachet de creioane colorate. Roagă copilul să deseneze alimentele și să le coloreze. Poți să-i păstrezi aceste desene și să i le arăți când va fi mai mare.

Copilul tău se va dezvolta frumos dacă îți vei petrece timpul cu el. Jucați-vă împreună, desenați împreună și faceți diferite activități care îi dezvoltă imaginația.

Probabil nu te-ai fi gândit că alimentele de jucărie pot fi atât de utile, dar cu ajutorul lor îți poți auta copilul să devină mai creativ, nu doar să creeze diferite sandvișuri de jucărie.

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *