jucarii educative pentru copii

Apropo de jocuri și jucarii educative, Albert Einstein spunea ca “Jocul este cea mai inalta forma de cercetare”, ceea ce e foarte bine spus, nu credeti? Jocul este cea mai buna modalitate prin care copiii incep sa invete si sa descopere lucruri noi, inca dintr-o etapa timpurie a vietii lor.

Este datoria noastra, ca parinti, sa cumparam copiilor jucariile care ii vor ajuta in dezvoltarea intelectuala, dezvoltarea abilitatilor motorii fine si brute, sa isi “hraneasca” creativitatea si imaginatia.

Studiile arata ca introducerea jucariilor educative si a celor de activitate fizica intr-un stadiu incipient al dezvoltarii unui copil, imbunatateste simturile, le stimuleaza imaginatia si le sporeste abilitatile sociale.

De asemenea, folosirea jucariilor educative ii pot ajuta pe copii in dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor, pot invata despre rezolvarea conflictelor sau modul in care functioneaza cauza si efectul.

Joc Labirint Circuit Bile lemn

Prețul inițial a fost: 49,00lei.Prețul curent este: 39,00lei.

Casuta sortator cu numere

Prețul inițial a fost: 82,00lei.Prețul curent este: 63,00lei.

De ce ar trebui parintii sa investeasca in jucariile si jocurile educative?

Auzim multi parinti in jurul nostru care spun ca “Copilul meu invata destul la scoala/gradi. Nu vreau sa il mai pun si acasa sa invete in timp ce se joaca” sau “Copilul meu este prea mic pentru jucariile educative”. Dar, trebuie sa stiti ca jucariile educative sunt recomandate a fi folosite inca din prima luna de viata a bebelusului si nu exista limita de varsta.

Copiii invata foarte repede si depinde de tine sa ii ajuti sa isi modeleze si sa isi dezvolte capacitatea de invatare. Poti face asta cu ajutorul jucariilor sau jocurile educative care au ca scop promovarea invatarii prin joc.

Aria jocurilor si jucariilor educative este destul de mare si in functie de ce iti doresti tu pentru copilul tau sau ce isi doreste el sa faca, poti alege jucarii educative care dezvolta gandirea inovatoare si creativa precum jocurile pe roluri ce ii dezvolta copilului si ii valorifica abilitatile de socializare si cooperare cu alti copii sau adulti.

Jocuri sau jucarii care ii dezvolta copilului aptitudinile cognitive precum puzzle-uri sau diverse jocuri cu numere/figuri geometrice/animalute sau blocuri pentru constructie. Copiilor le va fi stimulata memoria, creativitatea in cazul blocurilor pentru constructie, ii ajuta in gasirea solutiilor pentru rezolvarea problemelor sau ii ajuta in recunoasterea cu usurinta a culorilor/formelor.

Un alt tip de joc care il poate ajuta pe copilul tau este jocul educativ pentru dezvoltarea aptitudinilor motorii. Aici putem include blocurile de constructii, lego.

jocuri-lego

Dezvoltarea aptitudinilor sociale pentru un copil se poate face usor cu ajutorul jocurilor de societate (jocuri de masa, masa de biliard din catalogul nostru de exemplu). Ii ajuta sa interactioneze mai usor cu alti copii sau adulti, isi dezvolta abilitatile de limbaj si pot invata cum sa isi gestioneze emotiile in cazul pierderii sau castigarii jocului, sa invete cum sa depaseasca unele provocari sau sa le accepte.

Ce jucarii educative sunt recomandate in functie de varsta?

Pentru bebelusii 1-12 luni sunt recomandate jocurile senzoriale care il ajuta pe bebelus in dezvoltarea simturilor. Pe masura ce copilul creste si isi dezvolta coordonarea mana-ochi, parintii pot introduce jucarii care sa incurajeze cat mai multe interactiuni.

Covoras puzzle litere si cifre 36 piese din spuma

Cu cat copilul devine mai activ, puteti introduce jocuri de rezolvare a unor probleme. Astfel, copilul devine familiar cu efectul “daca fac asta oare ce se intampla?”. Astfel, incep sa isi consolideze increderea odata ce isi dau seama ca au reusit sa isi dea seama cum functioneaza jucaria. Alte jucarii care pot fi introduse sunt cele care implica si promoveaza miscarea bebelusului.

Cateva exemple de jucarii pentru primul an de viata:

joc-montessori-copii

Jucarii educative potrivite copiilor cu varsta intre 12-24 luni – odata ce copilul trece de varsta de 1 an, acesta va devine din ce in ce mai mobil si va fi foarte activ. De aceea, este indicat sa introduceti jucarii care il ajuta si il invata sa isi tina echilibrul, sa isi coordoneze miscarile si sa ii starneasca curiozitatea.

Odata ce copilul incepe sa mearga, puteti folosi covorase cu numere care sa ii ajute sa devina mai familiari cu ceea ce urmeaza sa invete.

Seturile tematice pentru joaca pot fi introduse intre 12-18 luni pentru ca le stimuleaza copiilor abilitatile de recunoastere. De exemplu, jocurile cu animalute care scot sunete sau isi spun numele, jocuri de tip puzzle cu forme geometrice/culori sau numere ce le stimuleaza memoria.

Exemple de jocuri/jucarii pentru 12-24 luni:

  • Premergatoare/antepremergatoare
  • Jucarii si carti tematice
  • Saritoare
  • Diverse masinute care trebuie impinse
  • Jucarii ce ii stimuleaza sa mearga mai mult si sa exploreze (ex. Covorase cu diverse trasee/numere)

Joc educativ Tetris din lemn

Pentru copiii cu varsta de peste 2 ani sunt recomandate jucariile educative care implica activitatea fizica si motorie precum bicicletele cu sau fara pedale. Acesta este momentul cand copilul invata si despre siguranta. De exemplu, va invata ca atunci cand utilizeaza bicicleta trebuie sa poarte casca.

Tricicleta fara pedale verde

Varsta de doi ani este ideala pentru introducerea jocurilor si jucariilor care le dezvolta abilitatile cognitive, care ii ajuta sa exerseze scrisul, sa deseneze, sa dezvolte recunoasterea numelui dar sa dobandeasca si abilitati emergente de alfabetizare.

Exemple de jocuri/jucarii educative pentru copiii 2+:

  • Biciclete/triciclete
  • Jocuri de activitate fizica precum cosurile de baschet/bowling
  • Seturi pentru desen
  • Nisip kinetic
  • Carti/figurine cu animale care scot sunete sau isi spun numele etc.

Puzzle Lemn Animale Domestice 2

Care sunt beneficiile jucariilor educative?

  1. In primul rand, jucariile educative ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile motorii si senzoriale. Puteti folosi jucarii de constructii si puzzle-uri
  2. Stimuleaza cresterea IQ-ului copilului si il ajuta sa dezvolte abilitati de rezolvare a problemelor. Este indicat sa folositi jucarii care sa ii provoace in a gasi solutii – de exemplu, cuburile din lemn pentru constructii. Atunci cand copilul stivuieste cuburile si nu reuseste sa le echilibreze, va incerca sa caute o solutie pentru ca acestea sa fie stabile.
  3. Dezvolta inteligenta sociala si emotionala – jocurile de rol, jocurile de masa ii ajuta pe copii sa dezvolte empatie si sa inteleaga emotiile. Ii ajuta pe cei mici sa treaca prin diverse situatii sociale ce implica asteptarea, conducerea, impartirea jucariilor si emotionale precum furia, rasul sau tristetea.
  4. Stimuleaza si dezvolta creativitatea si imaginatia – jucariile educative ofera copiilor capacitatea si libertatea de a gandi creativ si de a-si folosi imaginatia.

Jucariile si jocurile educative sunt benefice in dezvoltarea copilului si in cresterea frumoasa si armonioasa a acestuia. Pe langa faptul ca sunt foarte distractive, ii ajuta foarte mult sa isi dezvolte diverse emotii, stari, sa fie creativi, sociabili si independenti.

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns