jocuri pentru stimularea memoriei

Jocuri pentru stimularea memoriei si stimularea inteligentei celui mic – alege corect in functie de varsta. Anumite jocuri și jucării pentru copii pot ajuta la dezvoltarea cognitivă a micuților. De asemenea, unele jocuri îi pot face pe copii să-și dezvolte inteligența. Dacă ești părinte, educatoare sau lucrezi cu copiii, probabil ai observat deja că jocurile educative au un rol important în dezvoltarea lor.

Jocurile care sunt create pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte inteligența, au rolul de a-i face pe aceștia să înțeleagă relația dintre cauză și efect. De asemenea, acestea îi pot face pe cei mici să înțeleagă modul în care funcționează anumite obiecte.

Jocurile educative pot fi grupate în mai multe categorii. Cele mai căutate jocuri, dar și cele mai bune pentru dezvoltarea inteligenței copiilor sunt puzzle-urile și jocurile care îi ajută pe copii să învețe mai multe cuvinte și să-și dezvolte astfel vocabularul.

Jocuri de genul acesta pot fi găsite atât în magazinele online, cât și în hipermarketuri.

Cele mai bune jocuri pentru stimularea memoriei

Jocurile de genul găsește diferența, cuvântul sau personajul

Un astfel de joc poate ajuta copilul să devină mai atent și să diferențieze obiectele între ele, pentru a găsi lucrurile care nu își găsesc locul într-un context. Părinții inventivi pot crea singuri un astfel de joc.

Găsește diferenta este un joc distractiv care îl face pe copil să gândească, să se contrentreze și să observe detaliile. Deși la prima vedere, două imagini arată la fel, dacă le vei analiza vei observa mici diferențe între ele. Discută cu copilul tău despre cele două imagini și dă-i indicii dacă are nevoie de puțin ajutor.

Spânzurătoarea

Acest joc clasic, pe care cei mai mulți dintre noi l-au jucat în copilărie, ajută la dezvoltarea vocabularului. Ai nevoie doar de un pix și o foaie de hârtie pentru a juca acest joc. Pentru fiecare literă din cuvânt se face câte o liniuță. Copilul trebuie să ghicească literele ce alcătuiesc cuvântul respectiv.

Dacă copilul nu ghicește o literă, atunci tu va trebui să desenezi câte o parte din corpul unui om care este spânzurat.

Acest joc este util și poate ajuta la îmbogățirea vocabularului. Mulți profesori folosesc acest joc pentru memorarea cuvintelor si pentru a-i învăța pe copii cuvinte noi. Spânzurătoarea este un joc ce poate ajuta și la învățarea unei limbi străini, iar unele cuvinte pot fi înlocuite cu expresii.

Jocul misterelor

Copiii care au împlinit deja vârsta de 9 ani pot să joace jocul misterelor. Jucând acest tip de jocuri pentru stimularea memoriei si a inteligentei, copiii vor învăța să analizeze diferite situații și să găsească indiciile ascunse. Pentru a câștiga jocul, copiii trebuie să descopere mai multe lucruri. În acest joc, un milionar este găsit mort în conac.

Deși detectivii au descoperit suspecții și armele crimei, nu au reușit să elucideze cazul. Prin urmare, jucătorul trebuie să afle cine este autorul crimei și ce armă a fost folosită pentru uciderea victimei. Pentru a răspunde la aceste întrebări, jucătorul trebuie să caute indiciile și să pună întrebările potrivite.

Dixit

Îți poți ajuta copilul să-și dezvolte imaginația, incurajându-l să joace Dixit. În timp ce privește o pictură abstractă, copilul va analiza detaliile picturii și va asocia imaginea privită cu diferite cuvinte.

Acest joc a fost creat pentru adulți, dar poate fi jucat chiar și de copiii care au împlinit deja vârsta de 7 ani. Imaginația copiilor este foarte bogată. Este unul din cele mai bune jocuri pentru stimularea memoriei si a imaginatiei copiilor, si nu numai a celor mici.

Lego

Cu siguranță toată lumea a auzit de Lego. Când te gândești la copii și la copilărie, îți vine în minte Lego.

Pentru a se juca cu Lego copiii pot forma un grup mic. Munca în echipă îi ajută pe copii să fie mai sociabili, să-i asculte pe ceilalți și să-i respecte. Pentru a construi un model Lego,copii învață să comunice între ei, exprimându-și gândurile și dorințele.

Prin diferitele roluri pe care le au în grupul din care fac parte și prin coversațiile purtate, copiii își dezvoltă abilitățile lingvistice.

Copiii care se joacă singuri pot crea povești și-și pot imagina diferite personale. Acest lucru ajută la dezvoltarea imaginației și limbajului.

Jocul Lego ajută, de asemenea, la dezvoltarea abilităților motorii fine și dezvoltarea dexterității. Acest joc poate avea efect calmant și relaxant și poate fi util pentru copiii care sunt stresați.

Școala internațională

Un joc complex, creat pentru copiii între 3 și 7 ani, poate ajuta la dezvoltarea imaginației. Școala Internațională îi poate ajuta pe copii să se transpună în anumite situații și să-și dezvolte abilitățile de comunicare. În plus, jucând acest joc educativ, cei mici vor putea învăța geografia, își vor dezvolta vocabularul și creativitatea.

Jenga

Acest joc poate ajuta la dezvoltarea abilităților motrice. Regulile jocului sunt foarte simple. Copiii trebuie să scoată piesele din turn și să le pună deasupra, fără ca turnul să se dărâme.

Construirea unui turn precum cel din jocul Jenga poate ajuta la îmbunătățirea abilităților motorii fine. Acest joc este recomandat copiilor cu vârsta de peste 6 ani.

Jenga poate ajuta și la îmbunătățirea dexterității manuale. Dexteritatea manuală implică utilizarea mâinilor pentru a efectua rapid și cu îndemânare o acțiune complicată.

În plus, jucând jocul Jenga, un copil își poate îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor. Rezolvarea problemei necesită mai întâi identificarea problemei și apoi găsirea unei soluții adecvate.

Jenga este un joc minunat pentru dezvoltarea și îmbunătățirea gândirii critice. Fiecare jucător trebuie să analizeze turnul, să-i evalueze integritatea structurală și apoi să scoată o piesă fără ca turnul să se destrame.

Aceste jocuri care ajută la dezvoltarea inteligenței copiilor sunt extrem de importante, mai ales că în ultimul timp copiii sunt foarte atrasi de jocurile pe telefonul mobil. Pentru a ține copiii departe de telefoanele mobile sau tablete, oferă-le în dar un joc educativ. Joacă-te împreună cu ei și ajută-i să-și dezvolte inteligența.

Alegand corect jucarii sau jocuri pentru stimularea memoriei si a inteligentei copilului, il vei ajuta foarte mult sa isi dezvolte si alte abilitati si sa le consolideze pe cele dobandite deja.

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *