Papusi-de-jucarie

Păpușa este o jucărie fantastică pe care ar trebui să o aibă orice copil. Toți copiii trebuie să se joace cu păpuși, nu doar fetele, ci și băieții. Păpușile îi pot învăța pe copii multe lucruri despre ei înșiși, dar și despre lumea din jur.

Păpușile îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile cognitive, motorii fine și de auto-ajutorare. Și, pentru că băieții își dezvoltă adesea mai târziu decât fetele unele dintre abilitățile motorii-fine, este important ca aceștia să se joace cu păpușile.

Abilități cognitive, motorii fine și de auto-ajutorare

Anumite studii au arătat că jocul cu păpușile ajută la dezvoltarea copiilor. Cu toții știm că păpușile îi pot ajuta pe cei mici să se relaxeze și, de asemenea, să-și dezvolte abilitățile motorii, deoarece păpușile trebuie manevrate.

Ce pot invata copiii jucandu-se cu papusile:

  • Cum să se dezbrace – deși unele articole de îmbrăcăminte sunt mai ușor de îndepărtat decât altele (cum ar fi șosetele pentru bebeluși, care nu rămân niciodată în picioarele lor mici), copiii pot învăța să dezbrace păpușile înainte de a se dezbărca pe ei înșiși.
  • Cum se se îmbrace – este dificil pentru un copil să se îmbrace singur, însă dacă exersează mai întâi pe o păpușă reușește să-și pună hainele pe el, mult mai ușor. În timp, va reuși să-și încheie singur nasturii la cămașă, să-și ridice pantalonii, să se încalțe sau să-și pună o căciuliță pe cap.
  • Cum să aibă grijă de ceilalți – în jurul vârstei de 2-3 ani, copiii încep să se comporte cu păpușile lor ca și cum acestea ar fi vii. De aceea, copiii le hrănesc, le fac baie și le pun în pat, la somn.
  • Cum să mănânce singuri – jocul cu păpușa îi poate ajuta pe copii să învețe să țină în mână și să utilizeze obiecte precum linguri, sticle, furculițe, boluri. Astfel, când un copil va fi pus singur în fața unei farfurii cu mâncare, va reuși să țină lingura în mână și să mănânce.
  • Cum să se spele – jucându-se cu păpușa și făcându-i baie, copilul va învăța că pentru a face baie, mai întâi trebuie să umple cada, apoi să-și samponeze părul și să se clătească pe păr.
  • Cum să aibă o igienă corectă – copilul poate învăța prin jocul cu păpuși, să se spele pe dinți, să-ți spele părul, mâinile, fața, corpul.
  • Cum să folosească olița – folosindu-se de păpuși, părinții își pot învăța copiii să renunțe la scutec. Puteti folosi o papusa cu diverse accesorii precum acest bebelus de 27 cm.
  • Cum să devină mai responsabili – s-ar putea să observi că micuțul tău acoperă păpușa cu o pătura, dar doar până la umeri, sau o pune într-un scaun înalt pentru a-i da de mâncare. Asta înseamnă că cel mic a devenit responsabil. Pe măsură ce copiii cresc, învață cum să aibă grijă cu adevărat de o păpușă.

Abilități de vorbire

Jocul cu păpuși le oferă copiilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de vorbire. Prin jocul cu păpuși, copiii pot afla mai multe despre:

Părțile corpului – ochi, nas, gură, urechi, mâini, degete, burtă, picioare, genunchi, coate etc. Copilul poate învăța mult mai ușor, cu ajutorul unei păpuși, care sunt părțile corpului și ce denumire poartă acestea.

Tipul de îmbrăcăminte – folosindu-se de o păpușă și de hainele ei, copilul poate învăța denumirile articolelor de îmbrăcăminte, cum ar fi cămășa, pantaloni, pantofi, șosete etc.

Abilități sociale – o păpușă poate fi un instrument excelent pentru predarea abilităților sociale. Copiii se pot juca pe rând cu diferite păpuși și pot pune întrebări despre ce face fiecare păpușă în parte. Abilitatile sociale pot fi dezvoltate si cu ajutorul jocurilor educative care sunt prezentate sub foarte multe forme.

Verbe/Sentimente – prin jocul cu păpuși și alte jucării pentru păpuși (pat, biberon, haine), copilul poate afla cand este momentul să mănânce, să bea apă sau să doarmă.

Pe măsură ce copilul tău începe să vorbească va începe să-ți spună dacă păpușa lui este supărată, tristă, fericită, sau dacă se simte rău. Întâmplător, copilul tău s-ar putea simți la fel. Mulți copii îți proiectează propriile emoții pe o păpușă, ca o modalitate de a învăța să gestioneze, să-și exprime și să-și înțeleagă sentimentele.

Abilități socio-emoționale

În timpul jocului, copiii învață să înțeleagă lumea din jur. Jocul cu păpuși îi ajută pe copii:

  • Să se pregătească pentru un nou frățior
  • Să aibă grijă de cei din jur

Indiferent de sexul unui copil, acesta trebuie să se joace cu păpușile pentru a-și dezvolta abilitățile. Prin ținerea în brațe, legănarea și hrănirea păpușilor, copiii învață să fie iubitori și să aibă grijă de ceilalți.

Probabil fiecare părinte și-a văzut copilul la un moment dat cântându-i un cântec de leagăn păpușii după ce a pus-o în pat, sau chiar citindu-i o poveste acesteia. Copiii încearcă să-și imite părinții în tot ceea ce fac.

Jucându-se cu păpușile, copiii vor avea, de asemenea, ocazia să recreeze întâmplările din viața lor. Acest lucru le permite să înțeleagă mai bine evenimentele petrecute. De asemenea, pot intra și în rolul celuilalt, pentru a vedea lucrurile și din perspectiva lui.

De multe ori, copiilor le face plăcere să preia rolul de adult pentru ca astfel simt că au mai multă putere și dețin controlul.

Cititi si despre cum jocurile puzzle pot determina dezvoltarea copiilor si a functiilor motorii si cognitive.

Jocul cu păpușile îi ajută, de asemenea, pe copii, să se pregătească pentru venirea pe lume a unui noi membru al familiei. Părinții îi pot învăța pe copii, cu ajutorul păpușilor, să aibă grijă de noul copilaș.

De asemenea, în timp ce părinții își îngrijesc nou-născutul, copilul își poate îngriji păpușa.

Părinții trebuie să știe că un copil care se joacă cu păpușile învață cum să interacționeze cu alte persoane. Este foarte important ca cei mici să se identifice cu păpușile lor, astfel încât să poată înțelege lumea din perspectiva lor și să devină empatici.

Chiar și băieții dobândesc abilități importante atunci când se joacă cu păpușile. Cel mai bine este ca fiecare părinte să-și lase copilul să se joace cu păpuși, nu contează dacă este băiat sau fetița.

Păpușile le oferă copiilor ceva unic, ceva ce alte jucării pur și simplu nu le pot oferi. Pe măsură ce copiii cresc, este posibil să nu-și mai amintească numele colegilor de clasă, însă sigur își vor aminti întotdeauna numele păpușilor pe care le-au iubit.

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *