jucarii pentru copii

Jucarii pentru copii – cum alegi cadoul potrivit pentru copilul tău? În acest articol vei descoperi cum poți alege cele mai bune jucării pentru copilul tău, jucării care-l vor ajuta să-și dezvolte abilitățile de gândire, vorbire și abilitățile socio-emoționale.

Copiii sunt mici exploratori care învață din mers. În timp ce se joacă, copilul îți dezvoltă și-și exersează noile abilități în ritmul propriu.

Deși pentru unii poate este ușor să aleagă jucăriile pentru cei mici, alții s-ar putea simți copleșiți în momentul în care intră într-un magazin de jucării. Există o gamă largă de jucării pentru copiii mici.

Cum alegi cele mai bune jucării pentru copilul tău? Cum îți poți da seama care sunt de înaltă calitate și rezistă mai mult timp? Care vor atrage interesul copilului mai mult de câteva zile?

Mai jos, am creat o listă cu câteva idei pentru alegerea jucăriilor care vor fi pe placul copilului tău și-l vor ajuta să se dezvolte.

Cum pot alege jucarii pentru copii potrivite?

  • Caută jucării care pot fi folosite într-o varietate de moduri

Copiilor mici le place să desfacă, să pună la loc și să construiască. Alege jucării pe care copilul le poate folosi pentru a juca diferite jocuri. De exemplu, cuburile din lemn sau din plastic pot fi folosite pentru a crea o grădină zoologică, un drum, un pod sau o navă spațială.

Jucăriile de genul acesta stimulează imaginația copilului și îl ajută să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor și să gândească logic.

  • Caută jucării de care copilul tău nu se va plictisi

Cu toții am cumpărat cel puțin o jucărie cu care copilul nostru s-a jucat timp de 2 zile și apoi a lăsat-o într-un colț. Pentru a evita astfel de situații pe viitor, ar fi bine să cauți jucării distractive pe care copilul să le folosească în diferite etape de dezvoltare.

De exemplu, animalele mici din plastic pot fi distractive pentru un copil mic care poate fi tentat să le facă o cușcă, în timp ce un copil mai mare ar putea folosi animalele din plastic pentru a interpreta o poveste.

  • Caută jucării care ajută la rezolvarea unor probleme

Prin joc, copilul își dezvoltă noi abilități. Unele jucării îi ajută pe copii să gândească logic și să caute soluții la problemele existente. De asemenea, îi pot ajuta pe aceștia să-și dezvolte abilitățile motorii fine.

Puzzle-urile, creioanele de colorat, seturile de construit din plastic pot fi foarte utile pentru unii copii.

  • Caută jucării care să-l ajute pe copil să-și dezvolte imaginația

Pe la vârsta de 3 ani, copilul începe să devină creativ și este capabil să preia rolul altcuiva și să-și imagineze că ceva (ex. o piesă de lego) este de fapt altceva (ex. o felie de tort). Caută jucării pe care copilul le poate folosi pe măsură ce se dezvoltă.

Chiar și cutiile de carton îl pot ajuta pe copil să-și dezvolte imaginația. Mergi la un magazin de electrocasnice și cere o cutie din carton de la un frigider. O astfel de cutie poate deveni rapid o casă, o navă de pirați sau un tunel – totul depinde de imaginația copilului.

  • Oferă-i copilului șansa să se joace cu lucruri reale – sau jucării care arată ca lucrurile reale

Copilul tău poate descoperi singur cum funcționează obiectele din lumea reală – cum ar fi telecomanda, întrerupătorul. De asemenea, este tentat să se joace cu lucrurile tale, cum ar fi telefonul mobil, tableta, pentru că este dornic să încerce lucruri noi.

Cumpără-i copilului vase și alimente din plastic, chei de jucărie, telefon mobil de jucărie, instrumente muzicale etc.

  • Jucării care-l învață să citească și să scrie

Cărțile, creioanele colorate, vopselele pentru pictat îl pot ajuta pe copil să-și dezvolte mai devreme abilitățile de scriere și citire. De asemenea, revistele pot fi distractive pentru copilul tău care se poate uita pe ele și se poate familiariza cu literele și textul.

  • Caută jucării care încurajează copilul să fie activ

Unele jucării îl pot ajuta pe copil să-și îmbunătățească abilitățile fizice pe care le are deja și chiar să-și dezvolte altele noi. Mingile de diferite forme și dimensiuni, tricicletele, seturile de bowling din plastic, instrumentele de grădinărit pot fi foarte utile pentru copii.

  • Caută jucării potrivite atât pentru copii cât și pentru adulți

Pe măsură ce copilul se apropie de vârsta de 3 ani, poate începe să joace diferite jocuri ce implică folosirea memoriei. Ar fi bine să programezi o seară de jocuri în familie – atunci toți membrii familiei trebuie să se joace împreună. Jocurile de societate îmbunătățesc abilitățile de auto-control, ajută copilul să învețe să numere, să lege relații cu ceilalți.

Un alt lucru important pe care îl vor învăța copiii din aceste jocuri este cum să se comporte atunci când pierd un joc.

Ce beneficii au jucăriile cu sunete, lumini și muzică?

Multe jucării pentru copii au butoane, lumini, melodii și sunt comercializate ca “jucării de dezvoltare“, deoarece au multe funcții diferite. Din păcate, acest lucru nu are un efect pozitiv în dezvoltarea copilului. Cu cât o jucărie face mai multe lucruri, cu atât copilul este mai puțin solicitat.

Dacă copilul stă și privește jucăria “performantă“, atunci probabil jucăria este mai mult distractivă, decât utilă în dezvoltarea lui. În plus, aceste jucării îl pot face pe copil să devină confuz și să nu înțeleagă legătura dintre cauză și efect.

Dacă o jucărie începe să redea aleatoriu muzica sau luminile se aprind deodată când copilul apasă mai multe butoane, atunci acesta nu va putea să-și dea seama care dintre acțiunile sale (cauza) a dus la aprinderea luminii și redarea muzicii (efectul).

Pe scurt, cele mai utile jucării sunt cele care îi oferă copilului ocazia să facă mai multe lucruri.

Jucăriile pot ajuta copilul să devină mai inteligent?

În multe reclame, jucăriile sunt prezentate ca fiind utile pentru dezvoltarea inteligenței. De fapt, obiectele de uz casnic (bolurile din plastic care pot fi umplute cu tot felul de lichide sau alimente, pernele ce pot fi folosite pentru cățărare), articolele de îmbrăcăminte veche sunt mult mai utile, decât unele jucării.

Pentru a-și dezvolta propriile idei și a-și rezolva problemele, copilul trebuie să-și folosească mintea și corpul.

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *