Cum aleg un carucior?

Primele doua și printre cele mai importante articole de care avem nevoie atunci când așteptam un bebeluș sunt pătuțul și căruciorul bebelușului dar cum aleg un carucior si care este cel mai bun carucior?

Dacă pentru alegerea pătuțului lucrurile par ceva mai simple, când vine vorba de cumpărarea unui cărucior pentru bebelușul nostru avem în fata o lume complet nouă și destul de complicata. Asta dacă discutam despre părinții care nu au mai avut de-a face cu o asemenea achiziție.

Iată câteva sfaturi practice ce va vor ajuta în alegerea unui cărucior adaptat nevoilor voastre și ale bebelușului dumneavoastră:

Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este documentarea. Dacă nu ai mai avut de-a face cu acest domeniu, termenii folosiți ți se vor părea indescifrabili. Care e landoul, care e diferența dintre el și scoica sau ce înseamna cărucior modular sunt doar câteva dintre întrebările pe care vei fi nevoit sa ți le pui.

Noi am grupat cărucioarele în 4 mari categorii:

  • cărucioare sport
  • cărucioare modulare
  • cărucioare cu 3 roti
  • cărucioare pentru gemeni 

Totul pentru ca tu sa poți naviga doar printre tipul de cărucior dorit. Mai mult decât atât, în fiecare categorie poți utiliza filtrele din partea stânga pentru a găsi doar cărucioarele adaptate nevoilor tale. Vei economisi astfel timp și vei putea compara mult mai ușor produsele disponibile.

Tipuri de carucioare:

  • Cărucioare sport

Sunt acele modele care permit plimbarea bebelușului în fundulet. Acestea sunt de obicei potrivite bebelușilor de peste 6 luni, însă sunt și modele care au spătarul rabatabil până la orizontal putând astfel fi folosite și pentru nou născuți. 

Aceste cărucioare nu au incluse alte component (landou, scoica), sunt ușoare (greutatea este sub 10 kg) și sunt utile mai ales la plimbările în timpul verii sau prin magazinele aglomerate datorită dimensiunilor lor reduse.

  • Cărucioare modulare (sau cărucioare 2 în 1 sau 3 în 1)

Sunt acele modele care au pe lângă partea sport și alte componente: landou, scoica sau scaun auto (nici un cărucior nu are și scoica și scaun auto deoarece ambele pot fi folosite pentru transportarea bebelușului cu mașina și au practic același rol).

Dacă dorești să ai de la început toate componentele necesare bebelușului tău, aceste modele sunt cele mai potrivite. Desigur, și prețul lor este considerabil mai mare decât al celor sport.

  • Cărucioare cu 3 roți (cărucioare jogger)

Sunt acele modele care au 3 roti în loc de 4. Aceste modele sunt cele mai noi și ‘în trend’. Ele au fost concepute pentru a avea o mai mare mobilitate în timpul plimbărilor și ar trebui folosite, în teorie, de părinții care vor sa facă sport în timpul plimbărilor. Dezavantajul acestor modele este ca de obicei coșul de cumpărături este destul de mic iar scaunul bebelușului nu este de obicei reversibil.

De ce trebuie sa tinem cont cand alegem un carucior

Vârsta bebelușului – Dacă dorim pentru nou-născut, atunci trebuie sa fim atenți ca modelul ales sa conțină landou sau scoica sau măcar ca spătarul sa fie rabatabil până la orizontală. Bebelușul de pana la 6 luni trebuie sa fie plimbat doar în aceasta poziție. De la 6 luni bebelușul poate sta în fundulet și așadar putem opta pentru un cărucior sport, fără alte componente esențiale.

Usabilitate – cât de complex și complet dorim sa fie căruciorul? Care sunt activitățile pentru care îl vom folosi? În cazul în care dorim ceva cât mai simplu (și mai ieftin totodată) cel mai potrivit cărucior este cel sport. Acesta este indicat de obicei de la 6 luni, însă sunt și modele care au spătarul rabatabil și pot fi folosite de la 0 luni. Atenție însă: aceste modele (care nu au landou sau scoica incluse) vă vor permite doar plimbarea copilului în cărucior, neavând landou detașabil (extreme de util în primele luni pentru drumurile cu mașina). Pornind de la aceasta variantă simpla obținem o varietate de modele care include landou, scoica și scaun auto, adaptate în funcție de dorințele și bugetul fiecărui părinte.

Greutatea căruciorului – un aspect foarte important este greutatea căruciorului, mai ales ținând cont ca mama va fi cea care va ieși cu bebelușul în parc de cele mai multe ori. Multe modele (în special cele modulare) au greutăți ce depășesc cu mult 10 kg. Ideale sunt cărucioarele care sunt cât mai ușoare pentru a nu transforma plimbarea într-un chin pentru mămica.

Lățimea roților – dacă la prima vedere acest aspect pare neimportant, în cazul părinților care folosesc liftul lățimea roților căruciorului devine esențială. Lifturile sunt diferite ca mărime și poți avea surpriza neplăcuta ca modelul ales de tine să nu încapă în lift. Cel mai bine pentru a fi complet sigur ca faci alegerea potrivita este sa măsori liftul înainte de a achiziționa un cărucior.

Pliabilitate – multe cărucioare pentru bebeluși ocupă mult spațiu când nu sunt folosite, așa că alege un model pliabil pentru a economisi spațiu.

Reversibilitate – aceasta opțiune a cărucioarelor este importantă mai ales în cazul celor pentru nou născuți, părinții dorind ca în timpul plimbării sa fie cu fata la bebeluș. De obicei cărucioarele au mânerul reversibil sau landoul poate fi fixat atât cu fața cât și cu spatele la direcția de mers.

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns